Оферти за Турция

Почивки и екскурзии в Анталия, Кушадасъ, Бодрум, Измир, Мармарис и Фетие

Tuesday, June 15, 2010

Забележителности в Ефес - Банята Вариус

Построена през първи век, тази баня, единствена по рода си с все още запазени акведукти и система от канали (които канал "Дискавъри" наскоро представи в едно от предаванията си за Турция) е възстановена през 4 в. от богата християнка, наречена Сколастика, поради което банята е известна и под името "Банята на Сколастика" (Scholastica's bath)

Банята е била триетажна, което обяснява и изключително солидно направените канали и акведукти, които, макар частично запълнени с пръст, са запазени, като показват изключителното внимание към детайла и умелото строителство на древните. Днес двата горни етажа не са запазени.

Банята в Ефес е имала два входа, до които са построени съблекалните - с десет кабини(apodyterium), студена зала с басейн (frigidarium), топла зала за почивка (tepidarium) и накрая - залата с горещата вода, с добре развитата си система за подгряване на водата и източване на непотребната. На втория етаж се предполага, че са били стаите за масаж и различни терапии.

Като повечето Римски бани и тази е служела за сборно място за обсъждане на новини. Разговорите в обществените бани в Римската цивилизация са били още една разновидност на социалния живот. Римските бани напомнят на луксозните СПА курорти в наше време.

Главният вход на баните е откъм улица Курет /Curetes, известната древна диагонална улица, свързваща най-важните публични сгради в древен Ефес - градската Агора, библиотеката на Целз, баните и домовете на по-важните личности на града.

Снимки © Helen Betts, Carmen, Adam Franco, Andrys Basten