Оферти за Турция

Почивки и екскурзии в Анталия, Кушадасъ, Бодрум, Измир, Мармарис и Фетие

Monday, February 27, 2012

Истанбул - Турция

ИСТАНБУЛ


Много е писано за Истанбул, градът на два континента – Европа и Азия. Разположен в северозападната част на Турция и южната част на Босфора, на територия от 1530 кв. км. разделени в 25 административни единици, градът с мостът свързващ Европа с Азия има древна и богата история и е Европейска столица на културата за 2010г, както и със специално място в списъка на Световното Наследство на ЮНЕСКО.

Истанбул инфо:

Население: 13 млн. души
Валута: Турска лира (TRY)
Спешен телефон:112
Код на страната +90
Код на областта и Истанбул: 0212
Официална страница на града: http://www.istanbul.com/
Туристическа информация – осигурени са места за информация на летището, както и на централната жп гара. Карта на Истанбул можете да получите в повечето забележителности с такса вход, в които се продават туристически карти на историческата част на града, както и много варианти за почивка и екскурзия в Истанбул.

Истанбул - история

Ранните исторически сведения за Истанбул посочват като основател на града Константин Велики, като градът празнува основаването си на 26 ноември 326 г. Често Истанбул се изписва погрешно като Истамбул, а старите имена като Бизантиум и Константинопол, както и Константинополис са ключови в историята както на България, така и на древния свят. Наричан „Градът на седемте хълма“, най-старата част на Истанбул се простира на седем хълма, върху всеки от които се извисява по една джамия. Друго име, с което е бил известен в миналото е „Царицата на градовете“ Vasileousa Polis, заради богатството и известността на града през Средните векове.

Като огромна загуба за християнския свят през Средновековието се преживява превземането на Константинопол от мюсюлманите на 29 май 1453 г. Някогашната перла на християнството и гордостта на Византия става крайъгълен камък в пътешествията на рицарите по времето на Кръстоносните походи. С навлизането на мюсюлманството, както е във всяка страна по света, градът запада. Днес Истанбул е пример за успешно съжителство на различни религии, християнски и юдейски малцинства.

От София до Истанбул

Разстоянието не е голямо и мнозина предпочитат да стигнат до Истанбул със собствен транспорт, автобус, влак или по море. Всички опции ще ви доставят усещане за пътешествие, без да ви натоварват. Най-бърз начин да стигнете до Истанбул за екскурзия или почивка и да се насладите на перлата на Ориента е през двете международни летища - разположеното на европейския бряг летище Ататюрк - Atatürk International Airport е на 24 км. от центъра на града, а другото - Сабина - Sabiha Gökçen International Airport е разположено на територията на Азия и е на 20 км от центъра на Истанбул.
Ако искате да стигнете с доза аристократизъм и в ретро стил, можете да използвате влаковите предложения по линията на Ориент Експрес, който осъществява връзката между Париж през Варна до Константинопол, стига до Букурещ и може да е в спални вагони и при условия на лукс и удобство.

Екскурзия до Истанбул

Забележителности в Истанбул

В Истанбул не е скучно. Градът е жив и денем и нощем. Известният филм „Музиката на Истанбул” ще ви разкаже много за атмосферата на града и неговите будни млади хора. За любителите на нощния живот има предостатъчно клубове, кръчми, ресторанти и таверни с жива музика във всяка ценова група. Не е рядкост ВИП персони и звезди от световно величие, кинорежисьори и известни модели да посетят някой от нощните клюбове на Истанбул. Градът предлага и богатство от галерии, театри и кина и много архитектурно-значими забележителности, както и църкви, синагоги, дворци, замъци и внушителни кули от величието на отоманските времена.

На първо място сред забележителностите, често самите турци поставят Синята Джамия. За християните е голямо преживяване да посетят запазената църква Света София, Булгар Килези. Срещу "Света София" можете да видите сами едно от най-големите водохранилища на Византия - Еребатан, където подземна мрежа от канали е съхранявала водите на града при бедствия и обсада. Над 300 мраморни колони поддържат арки и куполи и всяка е с уникална изработка и височина 9 м. Водохранилището е едно от местата, които непременно трябва да видите по време на своята екскурзия и почивка в Истанбул.

В най-старите квартали на Истанбул непременно разгледайте Сарайбурун и Султанахмед някогашната резиденция на османските султани - дворецът Топкапъ. Със статут на музей, дворецът – конакът Топкапъ ще ви срещне със съкровища и изключително ценни произведения на изкуствата. Наблизо е Синята джамия (наречена така заради облицовката със син и зелен фаянс) с официално име Ахмедие - единствената в света с шест минарета.

По време на почивката и екскурзията до Истанбул 2012, вижте и Дикилиташ – огромен обелиск, донесен от храма на Амон от египетския град Карнак, който е успял е да издържи всичките големи земетресения, които ставали в града. Отделете време и за Змийската колона, която Консантин Велики донесъл през 326 г. от светилището на бог Аполон в Делфи, Гърция. Третата знаменита колона, която да видите по време на своята екскурзия и почивка в Истанбул през лятото на 2012 е Порфирогенната.

Какво е Истанбул без един от най-старите и най-големи в света покрити пазари - Капалъ чарши. На 30 хектара в него са се свили над 5000 магазина, в които ще намерите стоки от всички краища на света, прочутите памучни турски платове, отлични турски стоки и разбира се – хиляди незнайни артикули на ниска цена, реплики и имитации на дизайнерски стоки, които се продават в полулегален вид.

Истанбул пази исъхранява и редица древногръцки паметници, като Кулата на девицата - построена през 408 пр.Хр., и един от символите на Истанбул, Змийската колона от 479 пр.Хр.и Константиновата колона. Сред паметниците от времето на османското величие са Дворецът „Порфиродженитус“ , конакът Топкапи, джамията на Султан Еюп и тази на Фатих Както и един от мостовете на Босфора. Мемориалите от византийски времена включва Затворите на Анемас - замък с няколко кули и мрежа от подземни затвори, старите стени на Константинопол, църквата Агия София построена по класически Римски модел с куполи и арки, статуята на с четирите бронзови конни статуи някога са се разполагали на Хиподрума на Константинопол.

Лесно е да се загубите в историята на Истанбул, но модерен Истанбул може да предложи много на посетителя на културната столица на Турция.

За да резервирате почивка в Истанбул лятото на 2012, обадете се на 02/ 983 33 22 – Александър Тур. Уикенди в Истанбул, екскурзии за няколко дни, настаняване в бюджетни хотели в Истанбул и много тематични екскурзии до Истанбул, както и пътувания по празниците – туроператорът Александър Тур ще ви предложи много възможности.