Оферти за Турция

Почивки и екскурзии в Анталия, Кушадасъ, Бодрум, Измир, Мармарис и Фетие

Wednesday, May 11, 2011

Скалните домове в Кападокия – Турция

Кападокия – Турция е известна със своите подобни на комини скални образувания, които много туристи разглеждат от летящите във въздуха балони, които можете да резервирате по време на вашата екскурзия в Турция.
Най-докосващи сърцето на пътешественика са скалните църкви в Кападокия. Скалните домове, някои от които настаняват гости и са част от хотел не са необичайни за различни страни по света (В Китай над 3 млн души живеят в скални домове), но в Турция, заради приказния релеф, като от детска книжка, тези скални къщи са изключително екзотични като преживяване и забележителност, която непременно трябва да посетите по време на своята екскурзия в Турция и особено ако екскурзиите в Турция обхващат областта Кападокия.

Обитателите на скалните домове в Кападокия са се трудили здравата, за да изкопаят в скалата своя дом. За разлика от Петра, Йордания, където скалите са меки и копаенето не е трудно, скалите в Кападокия са от твърд гранит и други скални примеси, които са изключително трудни за прокопаване. Въпреки това местните жители не се отказват, но строят дори сградите от обществено значение, каквито са джамиите и църквите, прокопавайки ги в скалите.

Днес обитателите са отстъпили в полза на културата и съхраняването на оригиналното в човешките постижения. Пред някои скали още стоят малките градинки с устояли на жегите цветя, но хората са се преместили да живеят в обикновени апартаментни сгради. Когато посетите такова каменно жилище и седнете до процореца, особено в горещ ден, ще усетите лекия бриз и приятната хландина, която камъкът създава, независимо от нагряващите го слънчеви лъчи.

Църквите в района, разбира се са нефункциониращи и подобно на белоградчишките камъни имат неформални имена, на асоциативен принцип – наречени са Змията (заради зигзагообразната си форма), Ябълката, Тъмната и дори има Безименната пещерна църква.

Резервирайте своята екскурзия до Турция сега и вижте сами тези удивителни постижения на човешкия гений.