Оферти за Турция

Почивки и екскурзии в Анталия, Кушадасъ, Бодрум, Измир, Мармарис и Фетие

Friday, June 25, 2010

Айвалък - остров Джунда


Остров Джунда е най-големия от множеството островчета пръснати в залива на Айвалъ - с площ от 23кв.м. Айвалък и о. Лесбос са близо и се виждат от брега. На острова живеят между 4000 и 5000 човека. Курортния град на брега на острова - Алибей - е посещаван най-често през деня, в екскурзиите, организирани от Айвалък и гръцките острови наблизо, затова и предложенията за ресторанти, сладкарници, автентична турска и гръцка кухня са много и повечето заведения предлагат гледка към морето и близките острови. На острова можете да чуете гръцка и турска реч, при това местните жители владият и двата езика.

Голямата православна църква на острова е занемарена и в лошо състояние. Надежда за реставрация дава един проект на Турската академия на науките за 551 обекта на острова, които принадлежат към световното, отоманско и гръцко културно наследство. Само си представете колко много история на един толкова малък остров...

Остров Джунда през погледа на турския фотограф Kıvanç Niş

Айвалък - още забележителности

В Айвалък местните поставят акцент на изкуствата и културата. Международната музикална академия в града провежда майсторски класове, които привличат виртуози на струните от цял свят – курсовете са по цигулка, чело и виолончело. В партньорство с Харвард, местния университет провежда ежегодно курсове по турска култура и етноложки летни училища в района.

Местната община също полага усилия да съхрани архитектурното наследствона града и не позволява Айвалък да се разрасне в грозна смесица от старо и ново, както е в други туристически райони в Турция. Старата част на града е с красиви цветни каменни къщи, на первазите на прозорците на които стопаните оставят шишета със зехтин, а вместо звънци, на вратите има мандала с гравирани фигури на стените над вратите.
Като във всеки крайморски град, рибарството в Айвалък е добре развито. Друг отрасъл, който го прави популярен е производството на първокачествен зехтин. Не пропускайте да опитате прясно уловена печена риба залята със зехтин. Това толкова просто ядене конкурира и най-скъпите ястия в луксозни хотели. Освен това е и богато на всякакви ценни вещества и минерали, богато разнообразие на полезни мазнини и хранителни вещества. С подобна диета ще се върнете вкъщи с укрепнала фигура, блестящи коси и кожа.

Срещу града, в залива Айвалък е разположен остров Джунда. Остров Джунда е известен с градинските си кафенета, седнали в някое от тях или многобройните рибни ресторанти, можете да наблюдавате залеза над Егейско море.

Айвалък има пясъчен плаж от няколко километра безупречна и чиста плажна ивица се намира на няколко километра южно от града, наречен Саръмсаклъ. През сезона хотелите, плажа и заведенията край плажа са пълни с туристи. Саръмсаклъ е спокоен курорт, подходящ за дълги почивки.Предоставя много възможности за водни спортове, круизи, и яхтени пътешествия и др. Другия популярен плаж е Алтънова.

Хълмовете, край града се наричат Шейтан Софраси (или „трапезата на дявола”). Според една легенда Дяволът откраднал дъщерята на султана и избягал. Уловили го сред хълмовете. Легендата е свързана и с отпечатък в скала, за който се говори, че е оставен от стъпката му.

Градът е член на Европейската асоциация за исторически градове и региони.