Оферти за Турция

Почивки и екскурзии в Анталия, Кушадасъ, Бодрум, Измир, Мармарис и Фетие

Thursday, June 3, 2010

Подземните градове Каймакли и Деринкьой в Анталия

Една от големите забележителности в района - в снимки и факти:



За първи път отворен за туристи през 1964, древния град Каймакли, познат още под името Енегуп се състои от множество тунели, сред които са построени къщите на живелите по това време древни жители. Тунелите се използват и днес – за мазета, складове, конюшни и изби. Този град се различава от другия, в близост до него – Деринкьой, чиито тунели са по-вертикално разположени и стръмни. От четирите, отворени за туристи входа към града са изградени вентилационни шахти, от които зависи подаването на въздух към вътрешните помещения.

Счита се, че първите прокарани тунели във вулканичната скала са направени с цел обитатели от района да се крият от дивите животни и климатичните условия (температурите през лятото са високи, а в подземията цари приятен хлад). По-късно те са използвани като скривалища при различни случай на гонения на християни или нападение на района.

В подземните градове има и християнски църкви с помещения за кръщения/ баптизариуми. По стените им са изписани имената на ората, живели в града, предполага се че това са имената на религиозните от тях.

Ако първия етаж на дома в такъв град е конюшната, а втория постоянното място за обитаване, третия етаж е използван като склад за съхранение на хранителни продукти, там се е разполагала и пресата за зехтин.

Най-голям от тези подземни градове е Каймакли. От неговите помещения само една част е отворена за туристи.

Анталия - екскурзии

Днес ще ви запознаем с възможностите, които Анталия предлага за екскурзии през свободното ви време - забележителности, активни почивки и приблизителните цени за тях.

Еднодневна екскурзия до Мира и Кекова
Посещението на Демре, Мира и Кекова се организира с автобус и яхта. С тази екскурзия ще посетите древния град Мира, със скални гробници от ликийското царство и известния гръко-римски театър. Твърди се че Санта Клаус произтича от светията, разпространявал христианството независимо от гоненията на римляните своята смърт през 325 година - Св. Николай. От яхтата могат да се видят останките от древно римско селище на остров Кекова, потънало при земетресение под морското равнище и ликийския саркофаг. Можете да посетите рибарското градче Симена, църквата “Свети Николай” и уникалните скални гробници в Демре.

Турска нощ в Анталия:
Тази, предлагана от повечето туроператори екскурзионна програма се провежда в древен замък с приказни декори, създаващи атмосфера за древни времена и усещане, че вие самият сте султан от приказките. Професионални танцьори ще съживят в своите танци образи от миналото. На вечеря можете да избирате между много национални блюда, алкохолни и безалкохолни напитки. В края на вечерта има дискотека с европейска и турска музика.

Джип-сафари из Анталия
С тази екскурзия ще се разходите с открити джипове във вътрешността на страната, пресичайки през район, богат на разнообразана растителност. Екскурзията включва посещение на турско село.

Рафтинг в Анталия
Анталия предлага условия и за спускане по бързите потоци с надуваеми лодки и канута. За екскурзията не е необходим предварителен курс, тъй като нивото на екстремност не е високо и преди спускането ще преминете обучение с инструктор.

Разходка с яхта
Можете да добиете пълна представа за красотата и размера на Турската Ривиера от борда на яхта. Районът комбинира високи планини, необитаеми острови и руините на древния град Фазелис с трите пристанища, които са били описани още от античния автор Страбон, както и крепостта от времето на султан Аладин Кейкубат, разположена на висока скала над морето, старо скривалище на пирати – в основата на скалата има няколко наистина пиратски пещери. Можете да видите и Червената кула.
Ако изберете за начална точка в пътешествието си с яхта Алания и Сиде, ще пътувате през живописната долина на река Манавгат, по която можете да видите водопади и богата растителност. Височината на водопадите не е голяма, но водата се спуска с голяма скорст и сила което е много впечатляващо.

Гмуркане в Егейско и Средиземно море - Анталия:
Подводният свят на Средиземно и Егейско море можете да опознаете в курсове както за професионалисти, така и за начинаещи. В Анталия можете да получите или да обновите своя сертификат, а Турската ривиера е признато за едно от най-добрите места с квалифицирани инструктори. С тези курсове имате възможност да се гмуркате в пещери и да храните рибите под водата.


На вашето внимание предлагаме и ценоразпис (тези цени подлежат на промени), който ще ви ориентира за цената на екскурзиите, предлагани в Анталия.


Цени за възрастен / дете до 12 год. :
обзорна екскурзия до Анталия – $ 10 / $ 5
Екскурзия до Кекова - $ 40 / $ 20
Екскурзия до Кекова (потегляне от хотелите в Сиде) - $ 55 / $ 30
Екскурзия до Памуккале (еднодневна) - $ 50 / $ 30
Екскурзия до Памуккале (двудневна) - $ 75 / $ 50
Екскурзия с джип-сафари (Кемер) – $ 40 / $ 20
Екскурзия с джип-сафари (Белек) – $ 40 / $ 17
Екскурзия с джип-сафари (Сиде) – $ 35 / $ 17
Екскурзия с джип-сафари (Аланя) – $ 35 / $ 17
Рафтинг - $ 55 / $ 30
Риболов на езеро (Кемер/Анталия/Белек) - $ 60 / $ 30
Риболов на река (Кемер) - $ 45 / $ 25
Екскурзия до Кападокия (2 дена) – $ 110 / $ 75
Разходка с яхта (Кемер АІ) - $ 35 / $ 17
Разходка с яхта (Сиде Манавгат АІ) - $ 25 / $ 10
Разходка с яхта (Аланя АІ) - $ 30 / $ 15
Екскурзия до Еко Парк - $ 25 / $ 15 - гмуркане - $ 65 / $ 45
Акваленд+делфинариум (Анталия) – $ 45 / $ 35
Аквапарк (Дедеман) All Incl.– $ 30 / $ 20
Уотърпланет (Аланя) – $ 30 / $ 20
Аквапарк Троя (Аланя/Сиде) – $ 30 / $ 20
Аквапарк Троя (Белек) – $ 25 / $ 20
Делфинариум (Кемер) – $ 25 / $ 15
Турска нощ (Аланя) - $ 30 / $ 20
Турска нощ (Кемер) - $ 35 / $ 20
Турска нощ (Анталия/Белек) - $ 35 / $ 20
Екскурзия в Аланя - $ 30 / $ 15
Квад сафари (Аланя/Сиде) - $ 55 / $ 30
Квад сафари (Кемер/Анталия/Белек) - $ 50 / $ 35
Бъги сафари (Белек) – $ 60 / -
Параглайдинг – $ 140 / -
Екскурзия до Ефес-Памуккале - $ 110 / $ 90