Оферти за Турция

Почивки и екскурзии в Анталия, Кушадасъ, Бодрум, Измир, Мармарис и Фетие

Thursday, June 3, 2010

Подземните градове Каймакли и Деринкьой в Анталия

Една от големите забележителности в района - в снимки и факти:



За първи път отворен за туристи през 1964, древния град Каймакли, познат още под името Енегуп се състои от множество тунели, сред които са построени къщите на живелите по това време древни жители. Тунелите се използват и днес – за мазета, складове, конюшни и изби. Този град се различава от другия, в близост до него – Деринкьой, чиито тунели са по-вертикално разположени и стръмни. От четирите, отворени за туристи входа към града са изградени вентилационни шахти, от които зависи подаването на въздух към вътрешните помещения.

Счита се, че първите прокарани тунели във вулканичната скала са направени с цел обитатели от района да се крият от дивите животни и климатичните условия (температурите през лятото са високи, а в подземията цари приятен хлад). По-късно те са използвани като скривалища при различни случай на гонения на християни или нападение на района.

В подземните градове има и християнски църкви с помещения за кръщения/ баптизариуми. По стените им са изписани имената на ората, живели в града, предполага се че това са имената на религиозните от тях.

Ако първия етаж на дома в такъв град е конюшната, а втория постоянното място за обитаване, третия етаж е използван като склад за съхранение на хранителни продукти, там се е разполагала и пресата за зехтин.

Най-голям от тези подземни градове е Каймакли. От неговите помещения само една част е отворена за туристи.

No comments:

Post a Comment