Оферти за Турция

Почивки и екскурзии в Анталия, Кушадасъ, Бодрум, Измир, Мармарис и Фетие

Tuesday, May 15, 2012

Турция - море 2012

Оферти Турция море 2012

Автобусни оферти


ДАРДАНЕЛИТЕ


Много от вас, които се спрете на варианта пътуване с автобус до някой от турските курорти през лято на море в Турция 2012 ще получат предложение за автобусен маршрут който преминава през Дарданелите.

Туристическите агенции отчитат това като плюс, тъй като Дарданелите са местност с голямо културно, географско и политическо значение.

Чанаккале - крепостта и Дарданелите

Дарданелите, наречени през времето на Гръцката цивилизация Хелеспонт е името на пролив съединяващ полуостров Галиполи и Мала Азия, който свързва Егейско с Мраморно море. Дарданелите, подобно на проток Босфора, който отделя Европа от Азия са сред най-стратегическите точки в този район между Европа и Ориента и голям поток от хора е минавал оттам и оставял следи и паметници от древни цивилизации от прастари времена. Той е една от точките, през които са минавали древните, разтръсквайки се по света, от така наречения район "Люлка на цивилизацията" (днешна Сирия, Израел, Йордан, Ливан и др.)

Водите между двете морета се смесват, като текат в двете посоки. При Дарданелите е построен и известният турски град Чанаккале. Често туристическите агенции, организиращи автобусни екскурзии за турските курорти в Азиатската част на Турция, позволяват кратък престой в Чанаккале. Дори да не спирате там, гледките ще ви накарат да запечатата на снимка малкия пролив между двете морета.

Чанаккале, неголям турски град е построен съвсем близо до някогашна Троя и нейните останки. Реквизит от филма Троя - самия дървен кон е изложен на крайбрежието на Чанаккале и много туристи и посетители се увековечават до него. Троя, древните гърци, римляните, мощна Византия са само част от народите, етносите и цивилизациите населявали тази плодородна част на днешна Турция. Чанаккале е бил и под владение на Латинската Империя, византийците и по-късно и на  османците, които го кръщават Чанаккале, или Грънчарската крепост.


Троянския кон - възстановка

Ако по времето на своята екскурзия и почивка в Турция - море 2012 се случи да минете през Дарданелите и Чанаккале, очаквайте няколко неща:
  • Температурите са високи, така че предпочитаното време за разходка е сутрин и вечер
  • В Чанаккале има евтини хотели, тъй като градчето не се води известна туристическа дестинация и престоя ви там, ако решите да останете, няма да е скъп
  • Ще научите много да древногръцката и византийската култури. Много хора очакват паметниците на древните да се състоят от османски артефакти, но същинското богатство на района е доста по-многообразно
Австралия - образование и работа