Оферти за Турция

Почивки и екскурзии в Анталия, Кушадасъ, Бодрум, Измир, Мармарис и Фетие

Tuesday, March 15, 2011

Егейска Турция

Когато се говори за Егейска Турция, говорим за онази част на крайбрежието на Турция, която се намира най-близо до България. Южно от тази част е средиземноморското крайбрежие на страната, което е различно повлияно и климатично отделно от по-северното егейско крайбрежие.

Красива, исторически предизвикателна и богата на растителност, Егейска Турция, позната на българите като областта около главния град Измир, е предпочитано място за почивка на българите, тъй като климатичните условия на по-южните части често предлагат трудно поносими жеги през най-горещите телни месеци. В Егейска Турция, с нейния мек климат може да се почива целогодишно.

В Егейска Турция се намира една любопитна област - Афион. Афионът се среща в българската литература, като вид тютюн, внасян на едро от търговци. Реално става дума за опиати. На върха на хълма в града се извисява голяма крепост.

Друг град, който предизвиква сходна асоциация е Асос - познат също като наименование от марката цигари, продавана в България преди промените.

Най-познато на пътуващите до Турция звучат имената на големите курорти от областта - Айвалък, Бергам / Пергам, Бодрум, Чанаккале, Чешме, Денизли (градът с отлични комуникации - използва се като вход към Егейска Турция, поради летището, автобусните и жп гари), библейския град Ефес, към когото апостол Павел пише посланието си към Ефесяните, първия курорт, с който Турция се прослави - Кушадасъ, Памуккале и разбира се - Измир, големия център на областта.

Регионът на крайбрежието на Турция към Егейско море обхваща приблизително 11% от цялата площ на Турция, което означава - почти 80 000кв.м. Населението на района обитава крайблежните зони, заради удобството на водния транспорт, прехраната от морето и туризма. Вътрешността на района егейска Турция също е добре усвоен, индустриализиран и с добро селско стопанство. Първокачествен, световно известен памук, тъкани, кожи, текстил, както и мрамор, тютюн, захар, маслини и зехтин - няколко реки подхранват областта и правят възможно отличното селскостопанско развитие.

Бреговете на Егейско море са сред най-красивите в този климатичен пояс. Водите на морето са прозрачни, оформящи красиви заливи, крайбрежната линия на които среща вълните с маслинените гори по бега. За да видите Егейска Турция извън популярните курорти, можете да наемете кола и да обходите малките живописни рибарски селища и древните руини на една някога велика история на древния свят, оставила следи от строежи и култура на повече от 5000 години.

Вижте повече за района на Егейска Турция
Вижте снимки от Егейска Турция
Резервирайте сега екскурзия в Егейска Турция - 7 дни/6 нощувки на пакетни цени от 379 лева (транспорт, 6 нощувки база закуска/4 закуска + вечеря)