Оферти за Турция

Почивки и екскурзии в Анталия, Кушадасъ, Бодрум, Измир, Мармарис и Фетие

Tuesday, June 14, 2011

Турска кухня





Турска кухня

Пътешествия по света - Турската кухня

Турската кухня, обяснимо, има голямо влияние върху българската и специалитети от нея трайно са се настанили сред традиционно готвените във всеки български дом ястия. С корени в ориенталската, турската кухня е смесица от разнообразните вкусове на централна Азия, Средния Изток и Балканите.

Кухнята на турците също варира по региони – ястията, готвени в северните части се различават от тези, приготвяни в крайбрежните или най-южните вътрешноконтинентални места. Рибата, зеленчуковите специалитети и плодовете са по-типични за крайморските райони, докато във вътрешността на страната подчертан превес имат месните ястия – кебап, мезета и тестените десерти като баклава, кадаиф и кюнефе.

Религиозната принадлежност на нацията в по-голямата си част е ислям, което налага ограничения в готвенето на месо, като изключва свинското, заради което турците използват главно агнешко, пилешко и телешко месо. Най – често готвеното месно ястие в турската кухня е кебапът, смес от агнешко и пилешко месо, печени на шиш.

Екскурзиите в Турция

ще ви покажат до каква степен кебапът или т.нар при нас дюнер е национално ястие – той е навсякъде по улиците. Произходът на вертикално изправения грил вероятно идва от сабите на турските войници, които по време на война и извън къщи, пекли месото на собствените си мечове.

За разлика от богатата на протеини английска закуска, закуската в турската кухня комбинира здравословните хляб, овче сирене, домати, краставици, маслини и супа от нахут. Маслината и зехтина имат специално място в турската кухня, дори най-бедните още от древни времена са се смятали за доволни, ако на масата им има къс хляб и шепа маслини. Турците са невероятни майстори в консервирането и обработката на маслината, като влагат изключително разнообразие в овкусяването й. Думата мезе, която и ние използваме, се състои в засищащи комбинации от месо и млечни продукти, които могат да замесятт цяло основно хранене. Често по време на своите екскурзии в Турция туристите взимат по цяла „тенекия” (стандартна опаковка) маслини, които с удоволствие консумират с месеци. Едно от най - обичаните зеленчукови мезета е имамбаялдъ (“Imam Bayildi” – буквално “Припадналият имам”) представлява патладжани, запечени с домати, лук и чесън .

Турците се хранят „табиетлийската”, пож ориенталски - не бързат с храненето, ядат бавно и с удоволствие, като обогатяват вкуса на ястията с разнообразни напитки - Kahve, кафето, традиционното турско кафе, се запарва в джезве в горещ пясък, като смляното кафе се бърка заедно със захарта. Когато то е достатъчно силно, се изсипва в миниатюрни чашки без дръжки. Кафето се сервира по три начина: sekrali (много сладко), orte (минимум захар) и sade (горчиво).

Когато търсите оферти за екскурзии и почивки в Турция

поинтересувайте се има ли допълнителни екскурзии из Измир, Кушадасъ, Мармарис, Бодрум, Белек и другите известни турски градове, които да ви представят тази слънчева страна на турския туризъм – специално приготвеното в пясък седем пъти кипвано турско кафе.

Двата големи мюсюлмански празника “Шекер Байрам” и “Курбан Байрам” залагат на специално меню, което определя начина на хранене на турските мюсюлмани за няколко месеца от годината. Шекер Байрам е с продължителност от три месеца, като по време на единя - Рамазан се пости. Курбан Байрам се празнува 4 дни. Както подсказва името, на този празник се коли животно, най-често агне, което се принася в курбан. По-голямата част от месото се раздава на бедните, а с останалото се приготвят месни специалитети, един от които – курбан чорбата се радва на голяма популярност и в България.

Най-популярни и обичани от децата са сладките специалитети и десерти на турската кухня. Турският локум, турската халва и турският марципан са известни в цял свят с уникалния си вкус и задължително трябва да опитате от тях, когато сте на почивка и екскурзия в Турция. Но най – известният в страната турски десерт е баклавата, която можете да купите и навсякъде в България - сладки кори с орехова плънка, обилно напоени със сироп, поръсени с настърган шамфъстък и друга декорация. Сред турските малцинства в България можете да опитате и домашно приготвен, великолепен като вкус кадаиф – смес от орехи и пшеничени продукти в мед. И не на последно място, здравословната комбинация от мляко и ориз в прочутия турски сутляш е чест десерт на българската трапеза.