Оферти за Турция

Почивки и екскурзии в Анталия, Кушадасъ, Бодрум, Измир, Мармарис и Фетие

Thursday, June 14, 2012

Бодрум - съкровището на Улубурун

В турския град Бодрум, Музея за подводна археология се пазят много артефакти и древни предмети и останки от подводните находки на археолозите, но най-впечатляващото в колекцията на музея остава корабокрушението на Улубурун.

Останките на кораба, стоял във водите вече 3400 години били открити от водолазът Мехмед Чакир, при едно от гмурканията за естествени водни гъби (сюнгери) през 1982. От тогава до 1994 скъпоценните за археологията останки били изнесени на единадесет етапа, с повече от 22 000 гмуркания.

Датата от 1400г преди Христа е условна. До сега не са открити запазени останки от корабокрушение което да се е състояло преди 1300г пр.Х. и тъй като това е единственото толкова старо, открито досега, приема се че най-близката до тази дата са годините около 15в пр.н.е.

На борда е открит златен печат, носещ името на Нефертити. Останалото карго от кораба показва изумителна колекция от повече от 10 древни култури, което навежда археолозите на мисълта, че корабът е носел дарове. Ако сте решили да отидете на почивка в Бодрум, Турция лятото на 2012, непременно посетете музея, където ще видите изложения печат.

Както повечето кораби от тази епоха, за корабът от Улубурун се смята, че е построен от прочутите ливански кедри, споменавани дори в Библията като предпочитан материал за строеж на постройки и кораби.

Сред каргото на корабът са множество кюлчета от неблагородни метали, като мед, желязо и дори стъкло. Ханаански делви, пълни със стъклени мъниста, със следи от маслини и мастиково дърво, мехове, платове, египетски бижута от злато и кристал, мъниста от щраусови яйца, сребро и други красоти са сред впечатляващия товар.
Разнообразието се допълва с абанос от Африка и слонова кост, коруби на костенурки, кутии за козметика и дори тромпет.

Музеят на подводната археология в Бодрум е отворен всеки ден, без понеделник (ако сте на екскурзия в Бодрум на море през 2012, трябва да знаете, че всички градски музеи не работят в понеделник). Залата, в която е изложен корабът от Улубурун е отворена всеки ден между 9 и 6.30 с два часа обедна почивка (между 12 и 2) и входът за нея струва 5 турски лири.

 

Бодрум в снимки

Една неподправена галерия на семейство Нафалски  -  Бодрум, Турция