Оферти за Турция

Почивки и екскурзии в Анталия, Кушадасъ, Бодрум, Измир, Мармарис и Фетие

Thursday, June 10, 2010

Измир - забележителности

Ще изброим няколко от забележителностите, които си струва да видите в Измир, когато сте на почивка там.

Гробницата на Тантал                                                           Забележителности в Измир 
мрачното божество Тантал, осъдено да обитава най-дълбоките земи на подземното царство в гръцката митология, има своя гробница, разположена на хълма Яманлар. Паметникът е смятан за дело на Василеус от Тирант, който управлявал древна Смирна през през 6-и в. пр. Христа, а архитектурния му стил е толос, използван често в древността.

Синагогите                                                                              Забележителности в Измир
В Измир има девет синагоги в еврейския квартал и в останалите части на града, но те всички носят следи от реконструкции, правени през 19 век, когато се е наложила реставрация. Построени са през различни периоди от историята на Смирна/ Измир.

Музеи на изкуството и археологически музеи                 Забележителности в Измир
В града и околните му селища се намират много впечатляващи музеи, предлагащи експозиции, свързани с археологията, етнографията и търговската му история. В Археологическия музей на Измир, една от големите забележителности на града, могат да се видят предмети и находки от различни периоди, открити по време на разкопки в Анадола. Един от най-популярните експонати е статуята без глава, представляваща жена от Еритея, датираща от 6-и век пр. Хр. Други експонати са архаични скулптури, образци на елинското, римското и византийското изкуство, както и пластики от Ефес, друг библейски град.

Часовниковата кула                                                                Забележителности в Измир
25-метровата часовникова кула, построена по повод 25-годишнината от изкачването на престола на Абдулхамид II през 1901г. от левантите, живеещи в Бука и Борнова с архитект Реймънт Чарлс.

Птичия рай                                                                                Забележителности в Измир
Парк на 15км на запад от кв. Кършияка се намира парк с над 200 вида птици, постоянно пребиваващи от които 63 местни вида и множество прелетни. 56 вида от тях се размножават в парка. Паркът е с регистрирана защитена зона за размножаващи се водни птици.

Кадифекале                                                                               Забележителности в Измир
На турски „крепост от кадифе”, построена още преди римската колонизация. Местоположението на Измир е било изключително благоприятно, както повечето заливи, заобиколени от високи планини, които в миналото са били особено ценени, тъй като са предпазвали града от вражески нападения.

Агората на Смирна                                                                     Забележителности в Измир
Запазена и подредена като открит музей, агората е много посещавана - предстои някои части, които са останали под днешни сгради да бъдат извадени на повърхността. Има сериозни планове за разкопаване и на древния театър, който е бил над земята през 19-и в. Театърът е мястото, къдет Св. Поликарп е екзекутиран и става мъченик.

Каменния фонтан на Смирна                                                  Забележителности в Измир
Построен през първата половина на 7-и век пр. Христос, фонтанът е най-старата постройка от древна Смирна.

Пристанището с дългата алея                                                  Забележителности в Измир
Измир е град на повече от 3500 г. и е първото източно пристанище. На пристанището има безмитна зона, изградена чрез договор между САЩ и Турция — обединение, създадено през 1990 г. Тук са разположени сградите и производствените цехове на някои водещи компании.

Паметникът на Ататюрк                                                           Забележителности в Измир
Мустафа Кемал Ататюрк, първият президент на Турция, който през своя петнадесетгодишен мандат, продължил до смъртта му през 30-те години на 20 век, прокарва реформи в политическата, културната, социалната, съдебната и най-вече с оглед социалното благоденствие - икономическата сфера без аналог в друга мюсюлманска държава. Турците особено ценят своя исторически президент и на много къщи, сгради, улици, ресторанти или магазинии има снимки, дори огромни плакати и билбордове от различните етапи на неговия живот. В Измир има „Музей на Ататюрк”, който си струва да разгледате.

Чешме                                                                                          Забележителности в Измир
(в превод името на града означава „Фонтан“) - красиво и тихо курортно селище , на върха на полуостров, част от залива на Измир (на 81 км западно от града), номинирано за един от най-луксозните курорти в света. Предлага великолепни плажове и рибните ресторанти, но не пренебрегва и нощния живот.
Чешме е известен с изобилието от лечебни извори с топла вода, винепроизводството си, природните красоти и белите си пясъчни плажове .

No comments:

Post a Comment