Оферти за Турция

Почивки и екскурзии в Анталия, Кушадасъ, Бодрум, Измир, Мармарис и Фетие

Monday, April 8, 2013

Българите в Турция - временно и постоянно пребиваване

Много българи и български турци в съседната ни страна са затруднени от чиновническите подробности и затруднената комуникация с турската администрация, когато при трайно пребиваване в страната искат да се възползват от правата си на чужденци и редови граждани.

Досега за да живеят там им бе необходим паспорт-разрешително за временно пребиваване, наречен тескере. Преди повече от година надеждата, че турското правителство ще преразгледа техния въпрос като "особен случай" и ще получат турско гражданство, валидно само за изселниците от България, накара 5000 турци с български документи да очакват промени.

Премиерът Реджеп Ердоган преди две години прие решение за предоставяне на гражданство на изселниците,сред които и подалите молби за постоянно гражданство български изселници.

До това решение българските турци се приравняваха към всички чужденци, за които важи правилото за петгодишен постоянен престой преди да кандидатстват за гражданство.

 Тези дни Турция прие закон за бежанците дошли в страната след унизително отношение или преследване в собствената им страна. Чуждите граждани, живели най- малко 8 години без прекъсване в съседната ни страна, ще имат право на постоянно пребиваване. Вместо тескерета те ще получават разрешителни за работа.

Най-доволни от тази промяна в закона са сирийските бежанци, чийто брой достигна огромна за страната цифра. Разрешителните за работа са отлично разрешение срещу последната мярка- бежанските лагери, в които има тенденция някои от бежанците да остават трайно.

No comments:

Post a Comment