Оферти за Турция

Почивки и екскурзии в Анталия, Кушадасъ, Бодрум, Измир, Мармарис и Фетие

Monday, June 18, 2012

Една рецепта от турското тюркоазено крайбрежие: Фетие

Кюфтета Текирдаг

Турските Текирда кюфтеци или кюфтета, са известни на всеки европеец, решил да опита Турската кухня. Ако това лято - 2012 решите да отидете на почивка в Турция, в района на Фетие, непременно опитайте тези малки турски апетитни кюфтета, които на външен вид приличат на нещо средно между кюфте и кебапче.

Ето ви и една рецепта - за да направите сами тези кюфтета, ако вече сте ги опитали, или ако искате да опитате полъха на Средиземноморието в своята кухня.

Продукти:
500г. телешка кайма смляна
500г. смляно агнешко месо
75гр среда на стар хляб (около 3 филии)
1гл. лук, не много голяма
1/2 с.л. кимион
2/3 с.л. сол
1 скилидка чесън, намачкана
пшеничен грис
яйце

Всичко описано се омесва с ръце и се добавя 1/2 с.л. сода карбонат 1/2 с.л. черен пипер 1/2 с.л. червен пипер 1/2 с.л. чер пипер или смлени люти чушки и продължава да се меси. Добавят се подправките, яйцето и 1с.л. пшеничен грис. Хубаво се омесва и се оставя в хладилника за една нощ, добре е да престои поне 5-6 часа, това е тайната на добрите кюфтенца. На другия ден се замесва отново и се оформят малки кюфтенца с големината и формата на човешки палец.

Пекат се на скара или се пържат в тиган. Като гарнитура - пилаф, боб, опечени тънки пиперки на скара и печен домат на скара, пържени картофи и каквото предпочитате.

No comments:

Post a Comment